Rusko predloží BR OSN dôkazy, že chemický útok spáchali povstalci

19.09.2013 Celý región

Moskva 18. septembra (TASR) - Rusko predloží Bezpečnostnej rade OSN dôkazy, že chemické zbrane na predmestí Damasku použili povstalci. Oznámil to dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov s tým, že dôkazy získali od sýrskej vlády.

Minister konštatoval, že správa inšpektorov OSN nerozptyľuje podozrenia Moskvy o zodpovednosti povstalcov za chemický útok z 21. augusta. Dôkazy získal od vlády v Damasku jeden z Lavrovových zástupcov počas návštevy Sýrie.

"Samozrejme, že ich predložíme Bezpečnostnej rade OSN," citovala Lavrova agentúra Reuters.

O tom, že sýrska vláda odovzdala Moskve dôkazy o použití chemických zbraní opozíciou, informoval dnes námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

"Je to skutočne tak. Pred chvíľou nám odovzdali dôkazy - to, čo sa volá dôkazný predmet. Tieto dôkazy treba analyzovať," spresnil Riabkov, ktorý v noci nadnes v Damasku rokoval so šéfom sýrskej diplomacie Walídom Mualimom v Damasku.


Sýria predložila Rusku dôkazy, že chemický útok spáchali povstalci

Sýrske vedenie odovzdalo Moskve nové vecné dôkazy o použití chemických zbraní ozbrojenou opozíciou, oznámil dnes agentúre RIA Novosti námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

"Je to skutočne tak. Pred chvíľou nám odovzdali materiálne dôkazy - to, čo sa volá dôkazný predmet. Tieto dôkazy treba analyzovať," spresnil Riabkov, ktorý v noci nadnes v Damasku rokoval so šéfom sýrskej diplomacie Walídom Mualimom v Damasku.
Obeťou bojov v Sýrii sa stal aj izraelský Arab
Medzi obeťami občianskej vojny v Sýrii je aj izraelský Arab, ktorý bojoval na strane protivládnych povstalcov. Ide zrejme o prvý preukázateľný prípad, keď o život prišiel občan židovského štátu, ktorý sa do vyše dva roky trvajúcej vojny snaží nezasahovať.

Obeťou z radov izraelských Arabov je 28-ročný Muád Agbáríja z galilejskej obce Muširfa, ktorý pricestoval do Sýrie cez Turecko v auguste, a to bez vedomia svojich príbuzných.

Inšpektori OSN, ktorí prešetrovali podozrenia z použitia chemických zbraní v Sýrii, v pondelok uviedli, že našli jasné a presvedčivé dôkazy o tom, že pri útoku na damaskom predmestí Ghúta boli 21. augusta použité chemické zbrane vrátane nervového plynu sarin.

Inšpektori OSN však nemali mandát na to, aby určili, kto bol páchateľom útoku, z ktorého USA a ich západní spojenci podozrievajú sýrsku vládnu armádu. Moskva a Sýria ale útok označujú za provokáciu zo strany povstalcov.

V súvislosti so správou OSN ruský diplomat uviedol, že Moskva je "jemne povedané, sklamaná" z prístupu inšpektorov OSN k vypracovaniu správy, a dokument označil za "nekompletný".

"Bez úplného obrazu o udalostiach tu (v Sýrii) nemožno hovoriť o charaktere záverov expertov OSN inak ako o spolitizovaných, neobjektívnych a jednostranných," vyhlásil Riabkov v Damasku. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok na margo správy inšpektorov OSN uviedol, že nedáva odpoveď na mnoho otázok a vyzval na dodatočné prešetrenie podozrení z použitia chemických zbraní v Sýrii.
 

Vyberte región